سالمون عمده و سالمون وارداتی

ماهی سالمون

ماهی سالمون یکی از اعضای خانواده آزادماهیان است. آزادماهیان، ماهیانی هستند که به تخم گذاری در آب شیرین رودخانه ها علاقه دارند به همین علت، با وجود زندگی در دریا یا اقیانوس، برای تخم گذاری بر خلاف جریان آب شنا می‌کنند و به رودخانه باز می‌گردند تا در آنجا تخم گذاری کنند. 
پس از تخم گذاری دوباره به دریا بازمی‌گردند و این چرخه تکرار می‌شود. سالمون نوعی ماهی روغنی است. گوشت آن سفت و پرچرب بوده و چربی در تمام قسمت‌های گوشت پراکنده است. چربی این آبزی از نوع غیراشباع و حاوی اسیدهای چرب امگاـ۳ است و پروتئین آن با کیفیت و حاوی اسیدهای آمینه ضروری است. 
قزل آلا و ماهی سالمون هر دو عضو اعضای خانواده آزادماهیان هستند اما گوشت بدن ماهی سالمون صورتی است. همچنین ماهی سالمون خلاف ماهی قزل آلا از پایین تنه خال ندارد. فک ماهی قزل آلا بالاتر از چشمش قرار می گیرد، در حالی که فک بالای ماهی سالمون، از چشمش بالاتر نیست. با توجه به اینکه ماهی سالمون منبع مناسبی برای ویتامین D و E محسوب می‌شود و نسبت به ماهیان دیگر امگا-3 و پروتئین بیشتری دارد تقاضای نسبتاً زیادی برای آن وجود دارد. 
برخی پرورش دهندگان ماهی قزل آلا، با تغییر سبد خوراک ماهی های قزل آلا در آخرین مراحل پرورش، گوشت آن ها را رنگی می‌کنند تا بتوانند به جای ماهی سالمون، گران‌تر بفروشند.

دو مورد از مهم‌ترین تفاوت های ماهی سالمون و قزل آلا این است که :

- نیمه پایین تن ماهی سالمون، بر خلاف قزل آلا خال ندارد.
- فک بالای ماهی سالمون، هرگز از چشمش بالاتر نمی‌رود، اما فک قزل آلا همیشه بالاتر از چشم آن است.

خواص سالمون و فواید ماهی سالمون

ـ ارزش غذایی ماهی سالمون
(بارزترین فواید ماهی سالمون)

همه ماهی ها دارای خواص زیادی هستند. خواص سالمون نیز متعدد است. این ماهی دارای گوشت سفت و پرچرب است. چربی ماهی سالمون به صورت غیراشباع و دارای اسیدهای چرب امگا3 می باشد. پروتئین های موجود در ماهی سالمون دارای اسید آمینه است. وجود ریز مغذی‌هایی از قبیل ید، کلسیم، فسفر، سلنیوم، آهن، سدیم، پتاسیم و ویتامین‌های B12، A  و D  از دیگر فواید ماهی سالمون است. به طور کلی خواص سالمون را در موارد زیر می توان جستجو کرد.

فواید ماهی سالمون

1- پیشگیری از سرطان
گوشت ماهی سالمون حاوی رنگدانه‌های کارتنوییدی است و به همین دلیل به رنگ صورتی است. در این رنگدانه‌ها، آنتی‌اکسیدان‌های قوی وجود دارد که در بدن موجب رشد و سلامت سلول و بافت‌های بدن می شود. همچنین رنگدانه های کارتنوییدی می توانند رادیکال‌های آزاد مضر بدن را که در اثر فعل و انفعالات شیمیایی در بدن ایجاد می‌شوند، جذب کنند. در نتیجه کسانی که ماهی سالمون مصرف می کنند، از تخریب و تکثیر بیش از حد سلول و ایجاد تومورهای سرطانی در آنها پیشگیری می شود. بانوان بیش از آقایان باید ماهی سالمون مصرف کنند. زیرا این غذا به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری می کند.

2- تقویت سیستم ایمنی 
ماهی سالمون حاوی ماده‌ای معدنی به نام سلنیوم می باشد که این ماده می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و در عین حال احتمال ابتلا به عفونت ها را نیز کاهش دهد. 

3- درمان روماتیسم
ماهی سالمون دارای امگا3 زیادی است که این ماده خاصیت ضد التهابی دارد. همچنین برای کسانی که به دردهای مفصلی و روماتیسمی مبتلا هستند، این ماهی مفید است. 

ـ متاسفانه بدن انسان قادر به تولید حجم مناسبی از امگا۳ نیست. به همین دلیل هم متخصصان مصرف خوراکی‌های سرشار از این اسید چرب پرخاصیت برای بدن را به همه افراد در تمام گروه‌های سنی توصیه می‌کنند.
سالمون به دلیل داشتن امگاـ۳ قابل جذب، خاصیت ضدالتهابی داشته و اثر مطلوبی در کاهش دردهای مفصلی و روماتیسمی دارد و شانس زنده ماندن بعد از سکته قلبی را افزایش می‌دهد. 113 گرم از این ماهی 87 درصد از نیاز بدن به امگا3 را تامین می کند و این مقدار از بروز حملات قلبی، ریتم های نامنظم قلب، لخته شدن خون درون رگ ها پیشگیری می کند. انجمن قلب آمریکا به تمام افراد توصیه می‌کند برای حفظ سلامتشان حداقل هفته‌ای ۲ مرتبه ماهی، به‌خصوص ماهی‌های چرب حاوی امگا۳ مصرف کنند.
  
4- درمان بیماری قلبی
کسانی که به بیماری های قلبی مبتلا هستند، می توانند ماهی سالمون مصرف کنند. این ماهی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع نشده می تواند عروق خونی را باز کند و با ایجاد تعادل در میزان فشار و چربی خون احتمال خطر بروز حمله قلبی را کاهش می دهد.

رسپی سالمون

5- پیشگیری از پوکی استخوان
ماهی سالمون بهترین منبع غیرلبنی ویتامین D است که می تواند به جذب کلسیم و رسوب مواد معدنی به داخل سیستم اسکلتی کمک کند و دارای مقدار زیادی ویتامین B12 است که می تواند کم‌خونی همراه با عوارض عصبی را درمان  کند.

6- سایر خواص درمانی رسپی ماهی سالمون
ماهی سالمون می تواند به کاهش استرس کمک کند و در عین حال اعصاب را تسکین دهد. ماهی سالمون دارای مقدار زیادی ویتامین B12 است که در نتیجه با درمان كم خونی، استرس های عصبی را تا حد زیادی کاهش داده و باعث کنترل اختلالات عصبی می شود. افرادی که در طی روز 100 گرم ماهی سالمون مصرف می کنند، کمتر دچار استرس و فشار روانی می شوند. 
ماهی سالمون در کاهش کلسترول بد خون، پیشگیری و کنترل فشارخون بالا، تقویت عملکرد مغز، محافظت از پوست در مقابل اشعه UV و ... مفید است. 


به طور کلی هر وعده ماهی مصرفی باید حدود حداقل۱۳۰-۱۲۰ گرم یا به اندازه کف دست یک خانم، گوشت خالص ماهی باشد.
میزان ویتامین D این ماهی از دیگر ماهی‌ها بالاتر و به جذب کلسیم و رسوب مواد معدنی به داخل سیستم اسکلتی کمک می‌کند. ویتامین B۱۲ آن کم‌خونی همراه با عوارض عصبی را التیام‌ بخشیده و میزان ید آن که از میگو، گوشت قرمز و مرغ بیشتر است.
مصرف گوشت ماهی باعث افزایش قدرت حافظه می‌شود و عملکرد مغز را تقویت می کند. خیلی از متخصصان، نام «غذای مغز» را به ماهی داده‌اند و باعث افزایش قدرت حافظه کوتاه‌مدت در به خاطر سپردن کارها می شود. همچنین درحد چشمگیری از ابتلا به افسردگی و زوال عقل هم پیشگیری می‌کند. همچنین این افراد کمتر تحریکات عصبی از خود نشان می دهند.
مادران باردار می بایست مصرف ماهی سالمون خود را بسیار افزایش دهند زیرا مغز و اعصاب و چشم نوزاد توسط بلوک های بوجود آمده بوسیله امگا3 ساخته می شود.
همچنین مادران بایستی به مصرف ماهی سالمون پس از زایمان ادامه دهند زیرا امگا3 از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می گردد و می تواند به کاهش پیش فعالی و بیماری های آسم در کودکان کمک کند.
چربی امگا 3 موجود ماهی سالمون کمک به کاهش فشار خون می نماید و از تشکیل لخته خون جلوگیری می کند، میزان چربی خون را کاهش داده و ضربان قلب را تنظیم می نماید. 
 
رسپی ماهی سالمون

سالمون وارداتی

از آنجا که ماهی سالمون در دریاها و اقیانوس ها زیست می کند و ایران به اقیانوس ها ارتباط ندارد، در نتیجه این ماهی وارد می شود. سالمون وارداتی همان خواص اصلی دارد، اما هزینه آن کمی متفاوت و گرانقیمت تر است. سالمون وارداتی اغلب به صورت فریز شده در بازار موجود است. واردکننده سالمون به صورت عمده این محصول را وارد کشور می کند. سالمون عمده در جنوب و شمال کشور وجود دارد. در پایتخت نیز می توان سالمون عمده را خریداری کرد. این ماهی به صورت قطعه های نارنجی رنگ در فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای قابل مشاهده است. 

طرز تهیه ماهی سالمون (رسپی ماهی سالمون)

نكات طلایی در طرز تهیه ماهی سالمون وجود دارد که گفتن آن خالی از لطف نیست. ابتدا مراقب باشید که افراد سودجو ماهی قزل آلا را با عنوان ماهی سالمون به شما ندهند. برخی از کلاهبرداران با استفاده از نوعی رنگدانه‌های خوراكی تغییراتی در رنگ گوشت ماهی قزل‌آلا، این ماهی را با برچسب ماهی سالمون در بازار عرضه می کنند.
طبخ و نوع رسپی ماهی سالمون به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. اما می توانید زمان طبخ از سبزیجات معطر به همراه آبلیمو و ادویه استفاده کنید. سپس ماهی را درون فویل قرار داده و آن را با دمای 180 درجه طبخ کنید. طرز تهیه ماهی سالمون می تواند همراه با خواباندن در سركه، زنجیل و پیازچه به شکل قطعات مربع شكل نیز باشد. سپس آن را در سیخ های چوبی و درون مایکروفر قرار دهید.
سالمون نروژی یکی از انواع ماهی سالمون است که خواص بسیاری دارد. در رسپی ماهی سالمون می توانید از سالمون نروژی برای طبخ استفاده کنید چرا که گوشت لذیذی دارد و برای فیله کردن مورد استفاده قرار می گیرد. 
سالمون نروژی سرشار از امگا 3 وكلسیم، ید، فسفر، آهن، پتاسیم و سدیم و ویتامین‌های A ، D و 21B است. میزان ویتامین D سالمون از دیگر ماهی‌ها بالاتر است كه به جذب مواد معدنی به ویژه كلسیم كمك می‌كند.

ارزش اقتصادی ماهی سالمون
سالمون به دلیل خواص متعدد درمانی که دارد، نسبت به سایر ماهی هایی که در بازار یافت می شود، گرانقیمت تر است. همچنین از آنجا که سالمون وارداتی است و تولید داخلی نیست، هزینه آن نسبت به ماهی های تولید داخل بیشتر می شود ، چون واردکننده سالمون مراحلی را برای وارد کردن آن طی می کند. رسپی ماهی به صورت بسته بندی و کاملاً بهداشتی در فروشگاه های زنجیره ای یافت می شود. 
رسپی سالمون به صورت های استیک سالمون و فیله سالمون عرضه می شود. هر یک با توجه به وزن، قیمت متفاوتی دارند.